Mașinile electrice încep să crească în popularitate de la an la an, inclusiv în țara noastră. La nivel global, în 2019 au fost înmatriculate 2,1 milioane de exemplare, iar în România, vânzările au crescut cu 27% în primele patru luni ale anului 2020.

Ce este o mașină electrică?

Orice vehicul care este propulsat de un motor electric (fie exclusiv, fie asistat de un motor cu combustie internă) și este alimentat total sau parțial de o baterie poate fi încadrat în categoria mașinilor electrice.

Care sunt avantajele și dezavantajele mașinii electrice?

În primul rând, o motorizare electrică sau semi-electrică va oferi din start un avantaj financiar deoarece consumul de carburant va fi redus substanțial. De exemplu, dacă parcurgem 1000 km într-o lună de zile cu un consum de 7l/100 km și un preț al carburantului de 4,5 lei, cheltuim 315 lei. De asemenea, o mașină electrică este scutită de plata impozitului anual, în timp ce una de tip hibrid beneficiază de reduceri semnificative ale acestuia.

În al doilea rând, o mașină electrică furnizează toată puterea de care ai avea rezonabil nevoie. Cuplul motor este instant și depășește în majoritatea cazurilor 230nm (BMW i3 250nm; VW e-Golf 290nm; Renault Zoe 245nm). Zgomotul este aproape inexistent, dar dacă rămâi un entuziast al motoarelor clasice, poți opta pentru simularea unui sunet de motor convențional, redat prin sistemul audio al mașinii. 

Al treilea avantaj este că mașinile electrice pot reduce impactul poluării asupra mediului înconjurător. Pe termen lung, acest fapt se va concretiza într-un aer mai curat, iar bolile cauzate de poluare vor fi reduse sau neutralizate.

Cât costă o mașină electrică?

O mașină electrică în România are aproximativ aceleași costuri ca și în restul Europei. Ține cont că oricare ar fi opțiunea ta, statul român îți restituie 45.000 de lei din întreaga sumă prin programul Rabla Plus.

Cum alimentăm o mașină electrică în România?

Conectăm cablul de încărcare în slotul mașinii și așteptăm ca bateria să se încarce. Stațiile de încărcare încep să crească în număr, iar unele oferă chiar și încărcări gratuite o dată pe zi. 

Cele mai populare mașini electrice în România

Renault ZOE, Volkswagen e-Golf, BMW i3 și Peugeot e-2008.

Școala de șoferi Elit vă recomandă să studiați confortul combustibilului fosil și inovația electrificării și să luați decizia care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră atunci când va gândiți să achiziționați o mașină.

Category