Blog Posts - Scoala de soferi Elit - Stiri si Noutati Elit
INSCRIERE

STUDIU: Orele în care oboseala la volan se resimte intens

Oboseala la volan este unul dintre factorii responsabili pentru decesul în accidentele de circulație petrecute pe șoselele din România. Oboseala se manifestă însă mai intens în anumite intervale orare.

Nu sunt puține situațiile în care relatarea unui accident auto se încheie cu o concluzie simpă, dar extrem de îngrijorătoare: ”Accidentul s-a produs pe fondul acumulării de oboseală. Șoferul a adormit la volan”. Asta în condițiile în care România este printre țările fruntașe când vine vorba despre statisticile negre ale accidentelor rutiere.

România, oaia neagră a statisticilor rutiere

Potrivit datelor publicate de Uniunea Europeană, în România sunt consemnate 91 de persoane decedate în accidente rutiere la un milion de locuitori. Cu mult peste media europeană de 51 de persoane. Multe dintre aceste decese sunt cauzate de un factor pe care mulți îl consideră inofensiv sau de a cărui influență nu sunt conștienți: oboseala la volan.

Pe lângă problemele pe care le-am mai abordat în trecut, cum sunt infrastructura precară, viteza excesivă sau consumul de alcool, trebuie să luăm în calcul și oboseala la volan, un factor tot mai des întâlnit în accidentele din ultimii ani.

Micro-somnul, o greșeală fatală la volan

Un prim proiect de responsabilizare a șoferilor demarează la inițiativa Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ , care avertizează despre pericolele instalării unui fenomen de existența căruia puțini au auzit, dar pe care mulți l-au experimentat: micro-somnul.

Specialiștii au constatat că există mai multe faze ale oboselii la volan: de la oboseala ușoară, la ațipire și apoi adormire. În această fază poate fi încadrat și micro-somnul. De cele mai multe ori, oboseala la volan este asemănată cu o altă cauză foarte gravă de producere a accidentelor rutiere, și anume neatenția.

În ultimii ani, constructorii auto au dezvoltat sisteme care își propun să estompeze toți acești factori care pot conduce la accident. Așa au luat naștere senzorii de avertizare la depășirea benzii de mers, pilotul automat adaptiv, care păstrează o distanță constantă față de vehiculul din față și senzorii de detectare a oboselii. Însă, cel puțin în țara noastră, astfel de sisteme sunt încă o raritate, chiar și pe mașinile foarte noi. Motiv pentru care este necesară o campanie de sensibilizare a populației.

Orele periculoase la volan

Potrivit specialiștilor, persoanelor care parcurg distanțe mari sau pleacă în concedii, le este recomandat să nu conducă pe timpul nopții și după-amiază, deoarece oboseala la volan se instalează cu precădere în aceste momente din zi. Astfel, psihologii ne sfătuiesc să evităm să conducem între orele 2.00 și 2.59, când bioritmul și vizibilitatea sunt reduse și între 15.00 și 15.59, când oboseala acumulată în timpul zilei are mare influență asupra capacității de conducere.

Top 5 înșelătorii de care te lovești la cumpărarea unei mașini second hand

În ciuda încercărilor statului de a încuraja cumpărarea unei mașini noi, în special prin intermediul programelor Rabla și Rabla Plus (în contextul în care vârsta medie a parcului auto național este una ridicată), foarte mulți români încă preferă să achiziționeze o mașină second hand.

Alegerea mașinii potrivite nu este deloc ușoară, mai ales că piața este plină de vânzători de rea credință.

MAȘINI AVARIATE

Pe prima poziție în top se plasează mașinile avariate.

Cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci pentru a nu te afla în această situație este să verifici lufturile dintre panourile de caroserie. Dacă unele goluri sunt mai largi decât altele, acest lucru poate indica deteriorarea unor piese structurale sau reparații necorespunzătoare.

KILOMETRAJ DAT ÎNAPOI

Mașinile diesel sunt cele mai suscetibile în a avea mai mulți kilometri decât indică odometrul.

Cum derularea kilometrajului este relativ ieftină pe piața neagră, foarte mulți vânzători apelează la această activitate. Mai ales că un odometru care arată mai puțini kilometri poate spori valoarea unei mașini cu 25% sau chiar mai mult.

Nivelul de uzură al unor elemente de interior precum scaunele, volanul sau schimbătorul de viteze, îți poate indica dacă mașina are într-adevăr kilometrii arătați în bord sau nu.

MAȘINĂ FURATĂ

Pare greu de crezut, dar mai sunt și situații în care un client de bună credință poate achiziționa o mașină furată. În acest caz, mașina este confiscată, iar clientul rămâne și fără mașină și fără bani. Recuperarea sumei plătite pe automobil este aproape imposibilă.

MAȘINA A FOST FOLOSITĂ ÎN REGIM DE TAXI SAU DE ÎNCHIRIAT

Multe mașini au fost identificate ca fiind folosite anterior în regim de taxi sau au fost mașini de închiriat. Unii clienți nu știu acest detaliu și se trezesc că achiziționează o mașină cu mulți kilometri, majoritatea parcurși în regim urban (uzură mai mare), și care a fost prost întreținută anterior.

PREȚUL DE ACHIZIȚIE ESTE PREA MIC

Deși mulți clienți sunt atrași de o asemenea ocazie, de cele mai multe ori aceste mașini mult prea ieftine ascund defecte precum kilometraj dai înapoi sau diverse avarii.

Cel mai simplu este să investighezi atent mașina și să o compari cu altele similare de pe piață.

CUM SĂ CONDUCI ÎN SIGURANȚĂ PE TIMP DE VARĂ

Știi care sunt cele mai periculoase luni pentru șoferi? Dacă în primă fază ai crede că lunile de iarnă, ai afla că te înșeli. Statisticile arată că cele mai grave accidente s-au petrecut în lunile iulie, august și septembrie – fapt ce atestă că vara poate fi la fel de periculoasă, poate chiar mai rea decât iarna.

Cel mai întâlnit motiv al accidentelor petrecute pe timpul verii este faptul că oamenii se simt mai în siguranță când conduc pe drumuri care nu sunt acoperite de zăpadă sau gheață. Acest lucru însă le poate da un sentiment fals de siguranță și poate crește dorință de viteză. Ca și iarna, șofatul vara are propriile sale pericole. Acestea includ senzația de orbire creată de către razele solare care pătrund prin parbriz, sau momentele în care ești luat prin surprindere de o ploaie torențială care cade din senin, ceață sau fum.

Razele solare

În funcție de unghiul din care bate soarele și mediul înconjurător în care te afli, lumina soarelui poate fi o problemă atât în zilele senine, cât și în cele ploioase. Iată cum poți să previi pericolul:
• Fii atent la limitele de viteză și amintește-ți că viteza maximă afișată este pentru condiții ideale de drum.
• Menține distanța între tine și mașina din față. Dacă cel din față va frâna brusc, vei avea o distanță mai mare în care să oprești și să eviți coliziunea.
• Păstrează-ți parbrizul curat, atât în exterior, cât și în interior. Un parbriz murdar poate fi o problemă când bate soarele.
• Folosește ochelarii de soare sau parasolarul.

Ploaia

Condusul în timpul averselor de ploaie poate fi periculos pentru că reduce vizibilitatea și suprafața drumului devine mai alunecoasă. Iată cum poți preveni pericolul:
• Asigura-te că ștergătoarele funcționează corespunzător.
• Cauciucurile trebuie să fie în condiție bună. Un cauciuc dezumflat nu va putea să conducă apa în mod corespunzător.
• Încearcă să eviți bălțile deoarece acestea pot ascunde gropi adânci care pot avaria mașina sau suspensiile acesteia. De asemenea, apa adâncă poate face ca frânele să nu funcționeze corespunzător.
• Atenție la acvaplanare!
• Evită să frânezi brusc. Când te apropii de un stop sau de un semafor, frânează din timp.
• Privește și planifică înainte. Pentru o tracțiune mai bună, încearcă să conduci pe urmele lăsate de mașinile din fața ta.
• Dacă plouă foarte tare și vizibilitatea este redusă, alege un loc sigur în care să te retragi și să aștepți că ploaia să treacă.

Fum sau ceață

Fumul sau ceața pot reduce vizibilitatea șoferilor. Iată cum poți preveni pericolul:
• Viteza trebuie redusă pentru a-ți permite să frânezi în siguranță pe distanța vizibilă din fața ta.
• Condu prudent pentru că drumul poate fi ud și alunecos.
• Asigură-te că tot sistemul de iluminare al mașinii tale e activat și funcționează corespunzător.
• Folosește farurile de ceață.
• Mărește distanța față de mașina din față pentru a compensa lipsa de vizibilitate.
• Folosește-te de marcajele de pe șosea pentru a te ghida.

Nu uita că împarți șoseaua și cu alți șoferi. Drum bun și în siguranță!

Este adevărat că femeile conduc mai bine decât bărbații? Iată ce spun studiile!

De multe ori, în diferite contexte cotidiene a apărut această întrebare: Oare femeile conduc mai bine decât bărbații? Iată că prin intermediul unor studii s-a dovedit faptul că femeile pot fi șoferițe mult mai bune decât bărbații. Deși de-a lungul timpului au apărut mai multe glume referitoare la modul în care femeile conduc și cei mai mulți dintre bărbați consideră că femeia este un pericol la volan, statisticile spun, totuși, contrariul. Conform unor studii realizate de Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) și Admiral Insurance reiese faptul că femeile conduc mai bine decat bărbații. Totuși deseori, mulți bărbați sunt convinși că femeile nu știu să parcheze sau nu sunt atente, având mai multe activități în timpul șofatului. Lista poate continua, iar din cauza acestor stereotipuri, aceștia consideră că femeile nu ar trebui să conducă.

Conform DRPCIV, în anul 2020 aproximativ 7.9 milioane de români dețineau carnet de conducere, dintre care 2,7 milioane erau femei. După realizarea unui studiu APPA, s-a concluzionat că doar 33% dintre șoferi consideră că abilitățile de conducere nu sunt influențate de sex. 67% dintre participanții în trafic cred că genul contează atunci când vorbim despre conducerea unui autovehicul.

Din ce în ce mai des, întâlnim șoferi care indiferent de sex, nu știu regulile de circulație sau nu acordă prioritate atunci când este necesar.

Oare femeile conduc mai bine decât bărbații? Ce spun studiile?

1.Bărbații sunt mai agresivi în trafic decât femeile:

90% dintre participanții la studiu au confirmat faptul că bărbații sunt mult mai agresivi la volan decât femeile. Acest lucru duce, de cele mai multe ori, la incidente neplăcute.

2. Femeile sunt mai prudente în trafic decât bărbații:

74% dintre participanți au fost de acord cu aceasta afirmație.

3. Femeile nu știu să parcheze:

81% dintre participanți au fost de acord.

4. Bărbații sunt șoferi mai buni decât femeile:

72% au fost de acord cu această afirmație.

Cu toate acestea, o companie internațională de asigurări a realizat un alt studiu la nivel global, în urma căruia reiese faptul că femeile conduc mai bine decât bărbații!

Concluzia?

Concluzia studiului este următoarea: „Bărbații conduc în medie 11.000 de km pe an, în comparație cu femeile, care conduc în medie, 9600 de km”. „Tot în medie, bărbații conduc mai mult timp decât femeile, dar se pare că procentul în ceea ce privește balanță vitezei se înclină tot în favoarea acestora. De vreme ce aceștia sunt la volan mai des, ei se confruntă mai des cu șofatul în condiții riscante și pe vreme rea.”

În România, 83% dintre respondenții studiului consideră că există această percepție precum că bărbații sunt mai buni șoferi decât femeile, însă 87% consideră că un șofer bun este unul care conduce prudent. Deși stereotipurile și prejudecățile au fost îndreptate către femeile care conduc, în realitate nu contează cine este șoferul, cel mai important lucru fiind să ajungi în siguranță la destinație. Din punct de vedere științific, femeile sunt orientate mai mult către atenția la detalii și, implicit, sunt mai prudente. Astfel, pe parcursul timpului s-a dovedit faptul că un aspect definitoriu al capacității de a conduce este tipul de temperament al fiecăruia, siguranța fiind cel mai important criteriu, iar femeile sunt mult mai concentrate pe acest lucru.

SFATURI UTILE: Cum ne pregătim mașina pentru sezonul cald

Acum că iarna a trecut și soarele și-a intrat tot mai tare în drepturi, a venit momentul să îți pregătești mașina pentru sezonul cald. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le verifici și să le înlocuiești pentru a te asigura că mașina ta este pregătită pentru un sezon cald.

Soarele este tot mai prezent pe cer, temperaturile din termometre sunt în mare parte pozitive, iar natura a început să prindă viață. Toate sunt semne că primăvara a început să-și intre în drepturi și iarna, cu tot cu capriciile sale, a ieșit din scenă.

ANVELOPELE

Dacă temperatura medie depășește 7 grade Celsius câteva zile la rând și ești sigur că nu mai ai de-a face cu drumuri înzăpezite, schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară.

Înainte de a monta anvelopele de vară, ar fi bine să le schimbi între ele (cele de pe spate să le montezi pe față și invers). Greutatea mașinii nu este distribuită în mod egal pe suprafața anvelopelor, astfel că acestea nu se uzează la fel.

GEOMETRIA ROȚILOR

Totodată, geometria roților este foarte importantă, așa că programează-te cât poți de repede la un atelier specializat.De preferat unul care oferă și geometrie 3D, care măsoară mult mai precis eventualele abateri. Dacă geometria este deviată chiar și cu un grad, acest lucru afectează manevrabilitatea, stabilitatea și consumul de combustibil. Să nu mai pomenim de uzura anvelopelor.

CAROSERIA

Pe timpul iernii (când foarte puțini șoferi vizitează spălătoria auto), zăpada, gheața și mai ales materialele antiderapante sunt cei mai mari inamici ai caroseriei și ai șasiului mașinii tale.

Dacă tot a venit primăvara, fă o vizită spălătoriei și ai grijă să fie răsfățată, inclusiv cu o spălare de șasiu. Ai putea să optezi și pentru o lustruire cu produse profesionale a caroseriei și a farurilor. Acestea din urmă se mătuiesc mai tare iarna, tot din cauza materialelor antiderapante și a zăpezii.

INTERIORUL

Nu numai exteriorul trebuie curățat, ci și habitaclul. Acum că nu mai ai nevoie de ele, depozitează în portbagaj sau oriunde altundeva preșurile de iarnă (curățate, desigur), lopata sau racleta pentru gheață. Nici tapițeriei nu i-ar strica o curățare pentru a reîmprospăta aerul din interior.

FILTRUL DE POLEN ȘI CEL DE AER

Că tot am pomenit de împrospătarea aerului din habitaclu, nu uita să verifici filtrul de polen și să îl înlocuiești dacă este nevoie. La fel trebuie să procedezi și cu filtrul de aer, pentru că și motorul are nevoie să “respire”.

De asemenea, au apărut tot mai multe instalații de ozonificare în stațiile de carburanți sau de înlocuire a pneurilor. Acestea pot igieniza climatizarea și traseele sale, vulnerabile la umiditate și bacterii.

FLUIDELE

Așa cum bine știi, este bine să verifici nivelul uleiului cât de des poți. Cu atât mai mult la sfârșit de iarnă, pentru că temperaturile scăzute pot afecta garniturile și astfel pot apărea scurgeri de ulei.

Dacă totul este în ordine, treci la verificarea antigelului, a lichidului de frână și a celui pentru direcție.Totodată, dacă mașina ta este echipată cu transmisie automată, nu ar strica să verifici și nivelul uleiului din cutia de viteze.

FRÂNELE

Și frânele pot ieși destul de șifonate din iarnă. Roagă un mecanic auto să verifice discurile, etrierele și plăcuțele, pentru a se asigura că totul funcționează corespunzător. Orice defecțiune, oricât de mică ar fi, poate afecta siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic.

Schimbarea navelopelor de iarnă este un moment bun pentru această inspecție. Chiar dacă majoritatea mașinilor actuale sunt echipate cu senzori de uzură a plăcuțelor de frână, o verificare prealabilă îți poate oferi informații despre un orizont de timp până la schimbarea lor, precum și starea discurilor de frână.

ȘTERGĂTOARELE DE PARBRIZ

Ștergătoarele de parbriz sunt printre victimele preferate ale vremii reci și ale materialelor antiderapante. Dacă observi urme pe parbriz sau auzi zgomote atunci când le folosești, ar fi o idee bună să le înlocuiești.

BATERIA

Bateria mașinii are de suferit, mai ales dacă locuiești în zone unde temperaturile sunt negative pe tot parcursul iernii. Utilizarea pe distanțe reduse, urbane, când bateria nu apucă să se încarce suficient poate dăuna și ea. Prin urmare, sunt mulți factori de care trebuie să ții cont și în acest caz. Odată cu venirea primăverii, nu uita să o verifici și, dacă trebuie, să o schimbi cu una nouă.

CUREAUA DE TRANSMISIE

Fiind confecționată din cauciuc, cureaua de transmisie (transmite forța de la motor către piese auxiliare cum ar fi alternatorul, sistemul de aer condiționat, pompa de apă sau către alte piese) suferă și ea pe timpul iernii.

Dacă suprafața curelei prezintă crăpături (sau cureaua produce un scârțâit atunci când funcționează motorul) nu ar strica să o înlocuiești.

STUDIU: Cât sunt de încrezătoare femeile atunci când sunt la volan


Un studiu realizat de o companie britanică arată cât sunt de încrezătoare femeile atunci când se află la volan. 87% dintre cele chestionate nu au nici o problema atunci când vine vorba de parcarea mașinii.

Mitul că femeile nu sunt stăpâne pe situație atunci când se află la volan, a fost desființat de un nou studiu. Acesta a fost realizat de compania britanică USwitch pe un eșantion de 1000 de femei.

Potrivit studiului, 87% dintre cele intervievate nu au nici o problemă în a accesa o parcare publică sau parcări de pe stradă, în locurile special amenajate. Cu înaintarea în vârstă, doamnele devin din ce în ce mai încrezătoare că pot realiza orice manevră de parcare.

Totodată, 76% se simt în largul lor atunci când fac un test drive cu o mașină nouă.

Se spune că verificarea uleiului nu este tocmai sarcina preferată a femeilor, dar studiul arată altceva. 52% dintre femeile cu o experiență de condus mai mică de un an susțin că sunt în stare să completeze cu ulei atunci când este nevoie.

Procentul urcă la 68% în cazul celor care au permis de conducere de mai bine de 16 ani.

În ceea ce privește o eventuală pană la nivelul anvelopelor, 69% dintre femeile intervievate nu se simt în largul lor să schimbe roata.Totodată, 68% nu cred ca schimbarea unui bec ars este de competența lor.

De cealaltă parte, 4 din 10 femei cred ca pot diagnostica o problemă cu ajutorul manualului de utilizare a mașinii. De asemenea, 40% susțin că ar ști să utilizeze cablurile de încărcare dacă ar fi nevoie.

Luna femeii: cele mai celebre femei care au influențat industria auto în ultimii 150 de ani

Prea multă lume crede că domeniul auto este o lume a bărbaților. Dacă aruncăm o privire mai atentă, observăm că și femeile au contribuit la dezvoltarea industriei auto și unele au ajuns chiar să conducă monoposturi de Formula 1 sau companii gigant precum General Motors.

În 1886, inginerul german Karl Benz avea să intre în istorie cu patentarea primului automobil de serie. Numele oficial al proiectului era Benz Patent Motorwagen și a fost finanțat de nimeni alta decât soția sa, Bertha Benz.

Bertha Benz

În 1893, Margaret A. Wilcox uimea o lume întreagă cu primul sistem de încălzire auto. Invenția ei stă la baza sistemului de climatizare modern și direcționa aerul cald de la motor spre habitaclu.

Margaret A. Wilcox

În ziua de azi nu ne-am putea imagina o mașină fără ștergătoare de parbriz. Pentru această invenție trebuie să îi mulțumim lui Mary Anderson.

Mary Anderson

În 1915, Wilma K. Russey devenea prima femeie taximetrist din New York. Legenda spune că primul client i-a lăsat bacșiș, nu pentru că a condus impecabil, ci pentru că purta o pălărie cu imprimeu de leopard.

Wilma K. Russey

La începutul anilor 1900, Florence Lawrence (o actriță pasionată de mașini) a schimbat pentru totdeauna modul în care cei de la volan îi atenționează pe ceilalți participanți la trafic că urmează să frâneze sau că schimbă direcția de mers.

Cum numărul accidentelor de circulație era foarte mare, din cauză că șoferul din spate nu știa ce face cel din față, Lawrence a inventat în 1914 primele stopuri și semnalizatoare.

Florence Lawrence

Cele mai periculoase lucruri pe care le facem la volan și ne pun viața în pericol

Accidentele auto se petrec din mai multe motive, dar de cele mai multe ori este implicat factorul uman. Cu alte cuvinte, erorile pe care le face omul din spatele volanului conduc aproape întotdeauna la un incident sau cresc foarte mult riscul producerii unuia.

1. ASCULTATUL MUZICII LA CĂȘTI

Sunt foarte mulți conducători auto, în special cei tineri, care ascultă muzică la căști, chiar dacă mașina este echipată cu sistem audio. Specialiștii au ajuns la concluzia că acest obicei te decontează de la tot ce se întâmplă în jur și astfel nu mai ești atent la drum.

2. CONDUSUL SUB INFLUENȚA BĂUTURILOR ALCOOLICE

Foarte multe accidente se petrec din cauză că unul dintre cei implicați au consumat alcool înainte să se urce la volan.

3. ȘOFATUL SUB INFLUENȚA SUBSTANȚELOR INTERZISE

Aceeași regulă se aplică și în cazul substanțelor interzise. Studiile arată că 14.8 milioane de americani au recunoscut că au condus la o oră după ce au fumat marijuana. Totodată, 70% cred că este puțin probabil să fie prinși.

4. ȘOFATUL ÎNTR-O STARE AVANSATĂ DE OBOSEALĂ

Cercetătorii britanici au descoperit că 13% dintre șoferi adorm la volan, iar 37% recunosc că au fost atât de obosiți când s-au urcat în mașină, încât le-a fost frică să nu adoarmă la volan.

5. ȘOFATUL FĂRĂ PURTAREA CENTURII DE SIGURANȚĂ

Centura de siguranță îți poate salva viața în cazul unui accident, așa că poart-o indiferent de distanța pe care o parcurgi cu mașina.

6. PĂSTRAREA UNEI DISTANȚE NECORESPUNZĂTOARE

Cu cât circuli mai aproape de mașina din față, cu atât este mai greu să oprești în siguranță dacă acesta frânează brusc. Tocmai de aceea trebuie să păstrezi o distanță regulamentară și adaptată condițiilor de drum.

7. FOLOSIREA TELEFONULUI LA VOLAN

Acest lucru este pedepsit de lege în (probabil) toate țările și dintr-un motiv bine întemeiat. Este exact ce am spus mai sus: când ești la volan, toată atenția ta trebuie să fie concentrată la drum, nu la mesajul pe care tocmai l-ai primit pe telefon.

8. MÂNCATUL LA VOLAN

Până când nu își vor face apariția mașinile 100% autonome, încearcă pe cât posibil să nu mănânci la volan.

Potrivit NHTSA, acest obicei crește cu 80% riscul producerii unui accident.

Cât de des trebuie să înlocuiești piesele de schimb ale mașinii?

Datoria unui șofer cu adevărat responsabil este întreținerea cât mai bună a mașinii. În caz contrar, nu doar siguranța, ci și valoarea de revânzare pot fi compromise. 

În ce categorii se împart piesele, după uzură:

Consumabile de gradul I: în această categorie se încadrează elemente precum filtrul de ulei, de combustibil, de polen și cel de aer;

Consumabile de gradul II: acestea sunt lichidul de frână, uleiul de servodirecție, discurile și plăcuțele de frână, acumulatorul, kitul de ambreiaj și becurile;

Consumabile de gradul III: această categorie include, în general, elementele de direcție și de suspensie, cum ar fi bucșele, pivoții, planetarele, precum și subansamble ale articulațiilor.

Când se schimbă piesele în funcție de rulaj

  • uleiul și filtrul de motor: acestea se schimbă doar împreună, iar de obicei această operațiune are loc la cel mult 30.000 de kilometri parcurși. În cazul în care vrei să ai certitudinea că asiguri mașinii tale un rulaj lin și o funcționare ce menajează propulsorul, poți schimba lichidul și filtrul aferent la un interval maxim de 15.000 de kilometri parcurși. 
  • lichidul de servodirecție: punctul critic de la care este clar că lichidul de servodirecție trebuie înlocuit de urgență este înnegrirea acestuia. Schimbul trebuie să aibă loc la cel mult 100.000 de kilometri parcurși, dar vei fi cel mai în siguranță dacă vei alege să faci această operațiune la un interval de 50.000 de kilometri. 
  • lichidul de servofrână: acest fluid are un rol direct în asigurarea unui nivel de siguranță cât mai ridicat pe perioada rulării, așa că schimbarea lui nu trebuie întârziată deloc. Lichidul de frână nou va lua locul celui vechi odată ce acesta devine maroniu-închis. O mașină cu un rulaj mare va fi cu adevărat întreținută dacă lichidul de frână va fi înlocuit la cel puțin doi ani.
  • filtrul de combustibil: această piesă are rolul de a proteja injectoarele de eventualele impurități ce s-ar putea găsi în carburant. În cazul în care el se înfundă, poate cauza o aprindere mai greoaie și chiar cedarea pompei de transfer. Această piesă de schimb trebuie reînnoită la cel mult 30.000 de kilometri, în funcție de calitatea carburantului, precum și de cea a piesei montate inițial pe mașină. 
  • filtrele de aer și polen: filtrul de aer menține curate circuitele motorului și trebuie înlocuit într-un interval cuprins între 10.000 și 30.000 de kilometri. Filtrul de polen reține praful și particulele cu potențial alergenic ce pot intra în mașină prin gurile aerotermei. Pentru ca el să nu se încarce cu mucegai, trebuie schimbat când își fac apariția în mașină condensul sau mirosurile urâte. 
cand se schimba piesele in functie de rulaj
  • bateria mașinii: această componentă dă semne de oboseală după cel puțin cinci ani de la instalare, iar acestea constau în pornirea mai grea a mașinii și în eventualele scurgeri ale fluidelor din interior. În cazuri extreme, chiar și după încărcare, bateria va rămâne fără curent, așa că soluția va fi tot achiziția uneia noi. 
  • plăcuțele de frână: când acestea își pierd suprafața de contact cu discul, nici acesta nu scapă fără uzură. În cazuri extreme, discul poate prezenta șanțuri și chiar deformări, așa că ai putea avea nevoie să îl schimbi odată cu plăcuțele vechi, pentru a nu le deteriora și pe cele noi. În cazul în care rulezi preponderent în mediul urban, este posibil să schimbi plăcuțele de frână la 10.000 de kilometri. 
  • freonul instalației de climatizare: dictată mai degrabă de funcționarea defectuoasă a instalației de climatizare, schimbarea freonului poate fi cauzată și de momentele lungi în care nu folosești aerul condiționat. Pentru a evita cheltuielile inutile, este recomandat să verifici aparatul de aer condiționat în cadrul unei revizii complete o dată la cel puțin doi ani. De asemenea, este bine să verifici sumar instalația imediat după ieșirea din iarnă. 
  • kitul de distribuție: în general, un kit de distribuție se schimbă la 90.000 de kilometri sau la o medie de cinci ani de utilizare a mașinii. în cazul modelelor cu distribuție pe lanț, nu pe curea, kitul se va schimba chiar la 180.000 de kilometri. Rolul acestei operațiuni este acela de a preveni ruperea curelei, ce va provoca, la rândul ei, lovirea supapelor rămase deschise de pistoanele aflate în mișcare. 
  • kitul de ambreiaj: acest ansamblu este format din discul de ambreiaj, placa de presiune, rulment și, în cazul unora dintre mașinile diesel, volanta. Apariția ambreiajului hidraulic a generat nevoia ca toate aceste piese să fie schimbate concomitent, iar intervalul ideal pentru această operațiune, în kilometri, este de cel puțin 150.000. Vei ști că trebuie să faci această operațiune când pedala de ambreiaj va cupla din ce în ce mai sus. 

Ce masina sa aleg prima oara?

Decizia cu privire la cumpararea primei tale masini ar trebui sa fie bine gandita.

1. Alegeti o masina care va fi usor de reparat. De ce? O masina mai usor de reparat diminueaza sansele de a fi pacalit de un mecanic necinstit. Citind descrierile fiecarui model iti poti da seama daca intretinerea este simpla sau sofisticata.

2. Cauta o masina mai mica. Cand alegi o masina pentru un tanar conducator ar trebui evitate masinile mari si 4×4. O masina mica nu este doar mai usor de intretinut dar si mai usor de condus si de parcat ceea ce este deosebit de important intr-un oras.

3. Fereste-te de consumul mare de combustibil. O masina pentru un tanar conducator nu ar trebui sa fie prea scumpa pentru a rula – acest lucru se aplica la intretinere dar de asemenea trebuie tinut cont si de consumul de carburant. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa alegeti o masina care ruleaza pe diesel sau gpl mai ales daca esti un sofer fara experienta si cu venituri mici.

4. Alege o masina care este inregistrata in tara cu inspectie tehnica valabila. Datorita acestui fapt nu va fi nevoie sa incepi calatoriile cu formalitati. Pentru acelasi motiv, este mai bine sa cumperi o masina echipata cu o anvelopa de rezerva, extintor, cris si trusa de prim ajutor.

5. Nu plati suplimentar pentru echipamente si gadget-uri, cum ar fi comenzi audio pe volan sau scaune incalzite suplimentar. In cazul in care nu ai condus o masina nu stii sigur daca acest echipament te va ajuta sau nu. De accea este foarte important cand cumperi prima masina sa nu investeti prea mult. Cand te vei simti mai increzator in spatele volanului poti opta oricand pentru o masina mai buna.

6. Alege o masina cu interior bine intretinut si fara defecte explicite. Daca nu esti mecanic sau nu ai pe nimeni in familie care sa se priceapa la asa ceva atunci sa nu ai incredere in vazator cand va spune „ acest lucru se poate repara foarte repede”. Prima masina pentru un tanar conducator auto trebuie sa fie gata pentru a fi utilizata instantaneu fara reparatii suplimentare si bani investiti.

7. Selectati o masina care este sigura. Nu cauta printre masini foarte repede – soferii incepatori testeaza frecvent puterea masinii si depasesc limitele de viteza ceea ce nu este deloc sigur daca nu ai abilitatile potrivite. De asemenea este de preferat sa cauti o masina cu servodirectie si ABS.

8. O masina perfecta pentru un tanar incepator are tractiune fata. Trebuie sa inveti sa manipulezi o masina cu tractiune spare si pentru cineva care nu are prea multa experienta acest lucru poate fi foarte dificil mai ales pe o suprafata alunecoasa.