Exista numeroase modalitati prin care poti sa reduci impactul pe care il ai asupra mediului inconjurator, de aceea ne-am gandit sa iti oferim aici cele mai importante 5 recomandari legate de stilul de condus.

Cu ajutorul acestor recomandari simple vei reduce emisiile de CO2 ale vehiculului tau, putand astfel sa economisesti combustibil si bani.

Prin respecarea acestor indrumari, la nivel global, am putea chiar cobori nivelul emisiilor de CO2, generate de autovehicule, cu 5,5 milioane de tone pe an!

REDU GRADUL DE INCARCARE

Cu cat sarcina masinii este mai mare, cu atat motorul este solicitat mai mult. Verifica portbagajul si scapa de toate bagajele inutile. Vei economisi combustibil si bani si, avand o greutate mai redusa in partea din spate, vei observa, de asemenea, ca autovehiculul poate fi manevrat mai bine.

VERIFICA PRESIUNEA ANVELOPELOR

Anvelopele cu o presiune insuficienta genereaza o rezistenta sporita la rulare, prin urmare, motoarele trebuie sa suporte solicitari mai mari pentru ca vehiculul sa se deplaseze la aceeasi viteza, utilizand astfel mai mult combustibil. In acelasi timp, anvelopele umflate in exces vor determina o aderenta mai scazuta. O presiune mult prea joasa sau prea ridicata provoaca uzarea mai rapida a anvelopelor.

COSTUL AERULUI CONDITIONAT

Functionarea sistemului de AC al masinii tale este asigurata de motor, iar energia suplimentara necesara consuma mai mult combustibil. Alternativa este sa deschizi geamul. Totusi, atunci cand te deplasezi la viteze superioare, pe autostrazi sau drumuri europene, acest lucru provoaca o rezistenta aerodinamica sporita si poate duce la un consum de combustibil mai mare decat cel aferent AC-ului.

CONDU FARA MANEVRE BRUSTE

Studiile au aratat ca patrunderile si iesirile rapide din trafic, precum si accelerarea puternica la pornire nu duc la economisirea timpului petrecut pe drum. De fapt, aceasta tehnica de plecari-opriri consuma mai mult combustibil si uzeaza mai rapid unele dintre componentele masinii. Un stil de conducere linistit si preventiv ar trebui sa se regaseasca la ordinea zilei, atunci cand vine vorba de sofat.

SINCRONIZEAZA SCHIMBAREA TREPTELOR DE VITEZA

O turatie mai mare nu impresioneaza pe nimeni. Sofatul la viteze ridicate este periculos si atrage dupa sine un consum sporit de combustibil. Insa, sincronizarea schimbarilor treptelor de viteza va influenta eficienta autovehiculului tau. Motoarele se comporta cel mai eficient intre 2.000 si 3.000 de rotatii pe minut. Momentul optim de schimbare a treptei de viteza, in cazul masinilor cu motoare pe motorina, este in jur de 2.000 rpm si de 2.500 rpm, in cazul masinilor cu motoare pe benzina.

Acestea sunt cele mai importante 5 recomandari atunci cand vine vorba despre condusul economic si “ecologic” in acelasi timp. #ScoaladeSoferiElit sustine acest stil de conducere si va incurajeaza pe toti sa il insusiti, atat pentru binele vostru (din punct de vedere material), cat si pentru binele celor din jur.