Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, aproximativ 46% dintre români doresc să-și cumpere o mașină electrică. Printre motivele identificate se numără costurile mai mici la alimentare, precum și o mai bună protecție a mediului înconjurător.
Un studiu realizat de compania Deloitte în 25 de țări din lume, inclusiv România, arată că aproape jumătate dintre români, mai exact 46% dintre aceștia, doresc să-și cumpere mașini electrice. Principalele motive pentru o astfel de achiziție sunt costurile mai mici la alimentarea cu energie electrică și o mai bună protecție a mediului înconjurător.
Astfel, 63% dintre aceștia își doresc o mașină electrică pentru a beneficia de costuri reduse la alimentare, iar 49% își doresc o asemenea mașină pentru protecția mediului. Mai mult, 47% doresc mașini electrice din motive de sănătate personală, iar 40% doresc să beneficieze de subvențiile acordate de stat.
Ceea ce este interesant este faptul că cei mai mulți doritori de mașini electrice ar prefera să-și cumpere o mașină hibridă. Potrivit studiului, doar 7% dintre români și-ar cumpăra o mașină pur electrică. Vânzările mașinilor cu propulsoare hibride au crescut cu 45% în primul trimestru din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut.Creșterea a fost și mai mare la vehiculele cu baterii, mai exact, cu 400% în aceeași perioadă.
Pe de altă parte, cei mai mulți dintre cei care își doresc vehicule cu zero emisii sunt reticenți din cauza lipsei unei infrastructuri de încărcare. Motivul este susținut de 23% dintre români, în timp ce 16% remarcă autonomia limitată și doar 15% remarcă prețurile mai mari de achiziție. În alte țări europene, în schimb, cel mai mare motiv de reticență este autonomia limitată.
La final, 49% dintre români și-ar dori să-și încarce mașinile electrice acasă, în timp ce 45% doresc să le încarce și la stații publice de încărcare. În țări precum Marea Britanie, Austria și Germania, procentul celor care doresc să-și încarce mașinile electrice acasă depășește 80%, respectiv 70%.
via Agerpres