Un studiu arată că timpul de încărcare complet al mașinilor electrice va scădea în următorii 5 ani. Bateriile vehiculelor electrice vor putea fi alimentate în doar 10 minute până în 2027.

Unul dintre motivele pentru care foarte mulți posesori de mașini nu vor să-și cumpere un vehicul electric este timpul de încărcare al acumulatorului. În prezent, alimentarea unei mașini electrice la o priză normală durează câteva ore, iar timpul de încărcare la o priză rapidă este, în medie, de 25-30 de minute.

Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți producători reușesc să obțină timpi de încărcare mai mici. Asta mulțumită tehnologiei bateriilor, dar și a stațiilor de încărcare. Acum, un studiu realizat în Statele Unite arată faptul că timpul total de încărcare al unei mașini electrice ar putea scădea la doar 10 minute până în 2027.

Motivul pentru care încărcarea unei mașini electrice nu este la fel de rapidă precum alimentarea cu combustibil se datorează acumulatorilor din litiu-ion. O încărcare prea rapidă poate deteriora acumulatorul, de unde rezultă o durată de viață mai scurtă și costuri mai mari de înlocuire.

Studiul, publicat în jurnalul The Washington Post, a luat în calcul și modul de îmbătrânire al acumulatorilor atunci când sunt încărcate la o stație rapidă.Cu ajutorul a 30.000 de puncte de date, cercetătorii din spatele studiului au reușit să creeze un protocol de încărcare care permite alimentarea foarte rapidă a bateriilor fără ca acestea să fie deteriorate.

„Încărcarea rapidă este cheia de a crește încrederea clienților și a adoptării generale a vehiculelor electrice”, a declarat Eric Dufek, unul dintre cercetătorii studiului. „Asta ar permite un timp de încărcare aproape la fel de rapid ca timpul de alimentare cu combustibil”.

Acumulatorii care se încarcă mai rapid vor reduce durata călătoriilor pentru cei care se deplasează pe distanțe mari. De asemenea, mașinile electrice vor deveni mai ieftine și mai eficiente. Singurul dezavantaj, așa cum precizează The Washington Post, este faptul că o asemenea tehnologie se află la 5 ani distanță.

via The Washington Post

Category