Potrivit unui studiu realizat de către carVertical, România este una dintre cele mai puțin transparente piețe de mașini rulate din Europa. Totodată, una din 5 mașini rulate, verificate prin intermediul acestei platforme, are kilometrajul dat înapoi.

Cei de la carVertical au analizat 23 de țări din Europa și SUA, pe o perioadă de 12 luni, iar la finalul studiului au publicat un top al celor mai transparente și mai puțin transparente piețe auto. Așa cum era de așteptat, țara noastră se află în a doua categorie.

Cercetarea se bazează pe date din rapoartele reale ale mașinilor achiziționate de către clienții platformei.

Au fost luate în considerare 6 mari criterii: procentajul mașinilor cu kilometrajul dat înapoi, valoarea medie a kilometrilor șterși de pe odometru, procentajul mașinilor avariate, media valorii daunelor, procentajul de mașini second-hand importate și vârsta medie a mașinilor verificate.

ROMÂNIA, LOCUL 20 ÎN TOPUL CELOR MAI TRANSPARENTE PIEȚE AUTO

Pentru că am pomenit deja de România, țara noastră este una dintre cele mai puțin transparente piețe auto, ocupând locul 20 în acest top care include 23 de țări.

Potrivit studiului, una din cinci mașini rulate (verificate prin intermediul platformei) are kilometrajul dat înapoi, în medie cu aproximativ 50.000 de kilometri (48.090 km).Totodată, 67.19% din parcul auto de mașini rulate reprezintă mașinile aduse din import, iar peste jumătate sunt avariate (57.03%).

Valoarea medie a daunelor, în România, este de 2.938 de euro. În special pentru că mâna de lucru este relativ ieftină.

În ceea ce privește vârsta parcului auto second-hand, România se clasează pe locul 9 din 23. Mașinile rulate de la noi din țară au o vechime puțin mai mare de 9 ani.

Letonia este cea mai puțin transparentă piața auto, potrivit studiului. Aici, 23.6% dintre mașini au kilometrajul dat înapoi. Locul secund este ocupat de Ucraina, campioana importurilor de mașini, având în vedere că peste 80% din mașinile care se regăsesc în această țară vin din import.

Pe ultima treaptă a podiumului regăsim Lituania.

MAREA BRITANIE, CEA MAI TRANSPARENTĂ PIAȚĂ DE MAȘINI RULATE

Deloc surprinzător, țările din Europa de Vest au cele mai transparente piețe auto. Marea Britanie ocupă primul loc, doar 14.5% dintre mașinile verificate prin carVertical au kilometrajul dat înapoi și 21% au suferit avarii la un moment dat.

Germania ocupă locul secund, iar Franța locul 3.Spre exemplu, în Franța, 9.6% dintre mașinile rulate (din nou, verificate prin intermediul platformei) au kilometrajul dat înapoi. Motivul este simplu: această țară are unele dintre cele mai mari amenzi pentru fraudarea kilometrajului.

Chiar și așa, Belgia are cele mai puține mașini rulate care au kilometrajul modificat (9.01%).

via carVertical

Category