Vacanta de vara a sosit, iar instructorii Scolii de Soferi ELIT au intocmit un scurt ghid pentru soferii care urmeaza sa conduca pentru o perioada mai lunga. Acestia trebuie sa aiba in vedere cateva aspecte inainte de a se urca la volan, dar si in timpul condusului.

1. ODIHNESTE-TE

Asigura-te ca ai dormit suficient, esti hidratat si ai mancat. Pentru a fi concentrat total asupra condusului, trebuie sa fii in cea mai buna forma!

2. PLANIFICA-TI TRASEUL SI TIMPUL

Pentru a evita oboseala si alti factori care ar putea sa ingreuneze calatoria, recomandam impartirea distantei totale in zone de cateva sute de kilometri. Programeaza-ti mesele, opririle, drumurile pe care vei merge, iar daca e cazul, trage pe dreapta si dormi cateva ore pentru a fi apt si alert la volan.

3. VERIFICA MASINA

Un drum lung atrage de la sine zone in afara localitatilor si uneori sosele mai pustii. Pentru ca nu iti doresti sa apara o problema de ordin tehnic in vacanta, instructorii ELIT te sfatuiesc sa faci o verificare a masinii. Nivelul uleiului, al lichidului de racire, al lichidului de frana, dar si al solutiei de parbriz trebuie inspectate anterior calatoriei. De asemenea, presiunea rotilor, roata de rezerva, luminile, instalatia de aer conditionat sau comenzile masinii sunt pe lista lucrurilor pe care iti recomandam le testezi inainte de a porni la drum.

4. FA PAUZE

La un interval de 2-3 ore este indicat sa opresti masina pentru a te odihni. Chiar daca nu te simti in mod special obosit, pentru organism, vedere, muschi si concentrare, recomandam stationarea autovehiculului si 10-15 minute de relaxare.

5. INFORMEAZA-TE

Fie ca ne raportam la conditii atmosferice dificile, drumuri care se pot afla in proces de modernizare/reparatie, ambuteiaje sau alt gen de restrictii, un sofer pregatit trebuie sa fie informat constant asupra drumului pe care urmeaza sa il parcurga. Prin intermediul aplicatiilor special concepute pentru astfel de avertizari sau a radiourilor locale, poti avea acces la informatiile care iti pot usura calatoria.

Profesionistii Scolii de Soferi ELIT va doresc o vacanta placuta si un drum lin!