Un studiu făcut de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor (APPA) a dezvăluit că patru din zece șoferi români nu semnalizează toate manevrele pe care le fac în trafic. Mai mult, 50% din pietoni consideră că este mult mai riscant să folosească trecerile de pietoni mascate de mașinile parcate.

Atât șoferii cât și pietonii sunt conștienți de riscurile la care se expun în mod voluntar în trafic dar nu acționează pentru modificarea comportamentelor în consecință. Astfel, mulți nu urmăresc întotdeauna sau nu consideră că au întotdeauna posibilitatea să elimine astfel de obiceiuri periculoase.

Obiceiurile greşite şi comportamentele riscante din trafic stau, din păcate, la baza accidentelor rutiere înregistrate în ţara noastră. 

Conform rezultatelor obținute în urma studiului, 80% dintre cei intervievați au confirmat că semnalizarea este foarte importantă pentru siguranța participanților la trafic, în timp ce 18% o consideră „destul de importantă”.

În același timp, 67% dintre respondenți consideră că riscul de a fi implicat într-un accident crește semnificativ dacă nu semnalizează. Întrebați dacă asta îi face să semnalizeze fiecare manevră în trafic, doar 55% dintre respondeți au răspuns afirmativ, în timp ce 40% au recunoscut că semnalizează doar „majoritatea manevrelor”.

De asemena, conform studiului, 46% dintre pietonii intervievați consideră că obiceiurile greșite pot crește riscul de a fi implicat într-un accident rutier doar într-o mică măsură. În acelați timp, 8% dintre cei intervievați consideră că nu există obiceiuri greșite ce le pot pune viața sau integritatea fizică în pericol.

Vă prezentăm acest studiu pentru a vă semnala importanța semnalizării tuturor manevrelor în trafic. Prin nesemnalizare, nu doar că vă formați un obicei greșit atunci când vine vorba de condus, dar vă și supuneți unui risc enorm, atât pe dumneavoastră, cât și pe restul participanților la trafic.

Când semnalizăm?

* la începerea deplasării vehiculului;
* înainte de manevră (cotitură);

* înainte de întoarcere;
* înainte de a depăși un alt vehicul;
* la schimbarea benzii de circulație;
* la conducerea în sensul giratoriu;
* înainte de oprire.

Sfatul echipei Elit este să respectați legislația, să abordați un stil de șofat preventiv, astfel vă protejați pe dumneavoastră, dar și pe cei din jur.

Fiți precauți, nu vă puneți viața în pericol!