De multe ori, în diferite contexte cotidiene a apărut această întrebare: Oare femeile conduc mai bine decât bărbații? Iată că prin intermediul unor studii s-a dovedit faptul că femeile pot fi șoferițe mult mai bune decât bărbații. Deși de-a lungul timpului au apărut mai multe glume referitoare la modul în care femeile conduc și cei mai mulți dintre bărbați consideră că femeia este un pericol la volan, statisticile spun, totuși, contrariul.

Conform unor studii realizate de Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) și Admiral Insurance reiese faptul că femeile conduc mai bine decat bărbații. Totuși deseori, mulți bărbați sunt convinși că femeile nu știu să parcheze sau nu sunt atente, având mai multe activități în timpul șofatului. Lista poate continua, iar din cauza acestor stereotipuri, aceștia consideră că femeile nu ar trebui să conducă.

Conform DRPCIV, în anul 2020 aproximativ 7.9 milioane de români dețineau carnet de conducere, dintre care 2,7 milioane erau femei. După realizarea unui studiu APPA, s-a concluzionat că doar 33% dintre șoferi consideră că abilitățile de conducere nu sunt influențate de sex. 67% dintre participanții în trafic cred că genul contează atunci când vorbim despre conducerea unui autovehicul.

Din ce în ce mai des, întâlnim șoferi care indiferent de sex, nu știu regulile de circulație sau nu acordă prioritate atunci când este necesar.

Oare femeile conduc mai bine decât bărbații? Ce spun studiile?

1.Bărbații sunt mai agresivi în trafic decât femeile:

90% dintre participanții la studiu au confirmat faptul că bărbații sunt mult mai agresivi la volan decât femeile. Acest lucru duce, de cele mai multe ori, la incidente neplăcute.

2. Femeile sunt mai prudente în trafic decât bărbații:

74% dintre participanți au fost de acord cu aceasta afirmație.

3. Femeile nu știu să parcheze:

81% dintre participanți au fost de acord.

4. Bărbații sunt șoferi mai buni decât femeile:

72% au fost de acord cu această afirmație.

Cu toate acestea, o companie internațională de asigurări a realizat un alt studiu la nivel global, în urma căruia reiese faptul că femeile conduc mai bine decât bărbații!

Concluzia?

Concluzia studiului este următoarea: „Bărbații conduc în medie 11.000 de km pe an, în comparație cu femeile, care conduc în medie, 9600 de km”. „Tot în medie, bărbații conduc mai mult timp decât femeile, dar se pare că procentul în ceea ce privește balanță vitezei se înclină tot în favoarea acestora. De vreme ce aceștia sunt la volan mai des, ei se confruntă mai des cu șofatul în condiții riscante și pe vreme rea.”

În România, 83% dintre respondenții studiului consideră că există această percepție precum că bărbații sunt mai buni șoferi decât femeile, însă 87% consideră că un șofer bun este unul care conduce prudent. Deși stereotipurile și prejudecățile au fost îndreptate către femeile care conduc, în realitate nu contează cine este șoferul, cel mai important lucru fiind să ajungi în siguranță la destinație. Din punct de vedere științific, femeile sunt orientate mai mult către atenția la detalii și, implicit, sunt mai prudente. Astfel, pe parcursul timpului s-a dovedit faptul că un aspect definitoriu al capacității de a conduce este tipul de temperament al fiecăruia, siguranța fiind cel mai important criteriu, iar femeile sunt mult mai concentrate pe acest lucru.