In ultimii ani, din cauza schimbarilor climatice agresive, tot mai des suntem luati prin suprindere atat de instalarea timpurie a sezonului rece, cat si de rapiditate cu care sezonul cald isi face simtita prezenta.

Prin urmare, odata cu anuntul facut de specialistii meteorologi privind urmatoarea perioada, ne-am decis sa va prezentam tot ce trebuie sa stiti despre pregatirea masinii pentru sezonul rece. Doar nu ne dorim sa fim surprinsi nepregatiti, nu-i asa?!

In sezonul rece apar mereu situatii neprevazute, si, de cele mai multe ori, suntem nevoiti sa plecam la drum, chiar si atunci cand conditiile meteorologice nu sunt favorabile. Intotdeauna, inainte sa plecati la drum, ar fi bine sa verificati anvelopele si sa cititi prognoza meteo pentru zona in care doriti sa conduceti.

Anvelopele

Cel mai important element de luat in calcul, in timpul perioadei reci, sunt anvelopele. Unii soferi aleg sa plece la drum cu anvelope de iarna uzate sau chiar cu anvelope de vara. Acestia isi pun viata in pericol si pot primi amenzi usturatoare.

Bateria

Bateria ar trebui sa fie si ea printre primele lucruri pe care trebuie sa le verificcati odata cu apropierea sezonului rece. Spre deosebire se sezonul cald, in timpul temperaturilor scazute bateria este solicitata maim ult, motorul pornind mai greu, necesitand mai mult current electric. In cazul in care bateria este mai veche de 3 ani, va recomandam sa mergeti cu ea la un service auto pentru a va asigura ca nu are nicio problema care sa duca la imposibilitatea pornirii masinii la temperaturi scazute.

Antigelul

Alt lucru peste care nu trebuie sa trecem cu vederea este antigelul. De obicei verificarea lichidului de racire este inclusa in pachetul de verificari periodice oferite de sevice-urile auto. Printre lucrurile pe care trebuie sa le luati in calcul in ceea ce priveste antigelul sunt:

  • Verificarea densitatii antigelului din sitemul de racire
  • Verificarea nevelului lichidului de racire
  • Verificarea temperaturii la care urca lichidul de racire in timpul functionarii motorului.

Presiunea anvelopelor

In cazul temperaturilor scazute, un alt element la care trebuie sa fiti atenti este presiunea anvelopelor. Aceasta scade odata cu temperature de afara.

Franele

Verificati-va franele regulat in cadrul unui service auto, deoaree acestea va pot garanta siguranta. Carosabilul alunecos este una dintre principalele probleme din timpul sezonului rece, prin urmare, posibilitatea de a frana rapid si in siguranta poate salva vieti, dar poate si preveni diverse avarii aduse masinii.

Farurile

Desi la prima vedere farurile par un detaliu mai putin important, trebuie sa luati in considerare faptul ca, in perioada temperaturilor scazute conditiile meteo sunt imprevizibile, vizibilitatea fiind de multe ori redusa, iar noaptea lasandu-se mai repede decat in cealalta anului.

Uleiul si filtrele de ulei

Uleiul curat si de calitate ridicata este un factor foarte importanta in ceea ce priveste intretinerea corespunzatoare a motorului, in special in sezonul rece. Tocmai de aceea va incurajam sa folositi un ulei de calitate si sa efectuati schimbul acestuia in intervalul de timp recomandat fara a se depasi numarul de kilometri admisi.

Desi exita anumite aspect pe care le puteti verifica la masina si pe cont propriu, Scoala de Soferi Elit va recomanda sa efectuati aceste verificari intr-un service auto autorizat. Astfel va veti asigura ca beneficiti de cea mai buna calitate si nu va expuneti riscurilor ce pot aparea in aceasta perioada a anului.