Poate cea mai periculoasa situatie de trafic este sa te lase franele in timp ce conduci. Inainte ca acest scenariu sa te alarmeze, ar trebui sa stii ca exista cateva metode prin care poti frana masina in siguranta.

Speram ca nu ai intampinat asemenea probleme tehnice pana acum. Daca insa te vei afla vreodata in aceasta situatie, iata cateva solutii ca sa stii cum sa procedezi in caz de urgenta:

1. Avertizeaza ceilalti participanti la trafic

Daca sistemul de franare pica, cel mai important lucru este sa-ti pastrezi calmul. Incearca sa scoti masina in siguranta de pe drum, avertizand in acelasi timp ceilalti soferi prin faza lunga, claxon si avarii. Astfel vor sti ca tu intampini o defectiune si vor putea reactiona in consecinta.

2. Franeza treptat schimband vitezele

Schimba intr-o viteza inferioara pentru a activa frana de motor. Daca frana de picior da gres, te poti folosi de frana de motor, schimband intr-o viteza inferioara. Acest lucru se intampla cand angrenajele motoarelor sunt folosite pentru a frana „natural” masina.

La vehiculele cu cutie de viteze automata, pur si simplu trebuie sa schimbi din punctul de „drive” la cea mai joasa viteza posibila. La cele cu cutie manuala, se schimba in mod obisnuit intr-o viteza inferioara. Incearca insa sa nu faci aceasta manevra prea din scurt, altfel risti sa pierzi controlul masinii.

3. Pompeaza pedala de frana

Poti creste presiunea in sistemul de franare prin pomparea franelor in mod repetat. Daca masina este dotata cu sistem anti-franare (ABS), apasa puternic pedala de picior. ABS-ul ar trebui sa pompeze automat franele pentru tine. In schimb, daca masina ta nu are incorporat sistemul ABS, trebuie sa apesi pedala de frana de cateva ori pentru a obtine suficienta presiune. Dupe ce s-a facut destula presiune, apasa iar pe pedala si tine-o la podea.

4. Foloseste frana de urgenta/de mana

Un alt mod de a opri masina este sa folosesti frana de urgenta. Nu uita insa ca aceasta opreste doar rotile din spate ale masinii. Pentru a porni frana de urgenta, apasa butonul de eliberare de pe manerul franei si regleaza incet presiunea. Sub nicio forma nu trebuie sa faci manevra aceasta la viteza mare, altfel rotile se vor bloca si posibilitatea ca tu sa pierzi controlul masinii sunt foarte mari.

5. Foloseste-te de terenul din jur pentru a incetini vehiculul

Daca cele de mai sus nu iti reusesc, incearca sa te folosesti de terenul din jurul tau pentru a reduce viteza si in cele din urma a opri masina.

Iata cateva exemple:

Drumurile inclinate: cu ajutorul franei de urgenta si a gravitatiei , poti incetini masina in mod semnificativ.

Bariere sau parapete: cu riscul de a lovi masina, interactiunea cu aceste obstacole te va ajuta sa incetinesti. Si bordurile sunt o alternativa, insa asigura-te ca urci pe ele in diagonala.

Copaci mici si arbusti: poti intra cu masina in copacei, arbusti sau tufe de pe marginea drumului, garantat vei reusi sa reduci viteza. Evita pomii mai mari si ai mare grija cand executi aceasta miscare!

Lovirea unei alte masini: ca ultima solutie, exista posibilitatea de a te lovi de alt vehicul pentru a opri in siguranta. Insa pentru a nu cauza un accident major si pentru a te asigura ca celalat sofer nu pateste nimic, trebuie sa lovesti masina din spate.

Nu uita! Esential este sa nu intri in panica si sa iti pastrezi calmul in timp ce executi una dintre manevrele de mai sus. Acum stii ce ai de facut in caz ca te lasa franele pe drum!