Importanta purtarea centurii de siguranta de fiecare data cand calatoresti, indiferent daca te afli in masina personala sau pe bancheta din spate a masinii prietenilor? Pe scurt, pentru ca iti poate salva viata!

In acest articol, #ScoalaDeSoferiElit iti explica pe larg principalele motive pentru care trebuie sa iti pui centura de siguranta in masina, fie ca esti sofer, viitor sofer sau pasager. 

Zi de zi, cu totii suntem participanti la trafic, in unele cazuri in calitate de pietoni, dar in altele in calitate de soferi sau pasageri. Indiferent de rolul pe care il avem, este foare important sa ne luam toate masurile de precautie pentru a ne asigura atat binele nostru cat si pe al celorlalti participanti la trafic.

Stim cu totii faptul ca, masinile secolului 21 vin cu sisteme de siguranta bine puse la punct si care, utilizate corect, pot salva viata soferilor si a pasagerilor in caz de accident.

Cel mai important sistem de acest fel este centura de siguranta in 3 puncte. Aceasta a fost creata de inginerul suedez Nils Bohlin, si a fost adoptată pentru prima dată de firma de autoturisme Volvo, care mai apoi a impartasit inventia si cu firmele competitoare, avand ca scop reducerea deceselor si a leziunilor in caz de accidente.

Conform unui studiu realizat la nivel european, neutilizarea centurii de siguranta este cea de-a doua cauza de deces in accidentele rutiere, dupa viteza excesiva, prima cauza fiind condusul in stare de ebrietate. Cu toate acestea, multi soferi sau pasageri evita sa o poarte. Majoritatea sustin ca este incomoda, deranjanta si le limiteaza miscarile in timp ce conduc, altii pur si simplu nu ii vad importanta, in timp ce pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului nici macar nu stiu ca este obligatorie si in cazul lor.

Exista si alta categorie de persoane, cea care considera ca purtarea centurii de siguranta nu este necesara pe distante scurte.

Ceea ce tu trebuie sa stii este ca toate aceste lucruri sunt doar „mituri” care au fost demontate de catre specialisti, acestia atestand de nenumarate ori importanta purtarii centurii de siguranta pe toata durata drumului cu masina, atat de catre sofer cat si de catre pasageri.

In continuare, #ScoalaDeSoferiElit iti prezinta 5 motive pentru care este important sa porti centura de siguranta.

1. Centura de siguranta creste sansele de supravietuire in cazul unui accident

Acesta este si motivul pentru care a fost creata. Acesta este scopul ei si trebuie sa va ganditi ca orice sistem pus in masina are un rol anume si o utilitate. De exemplu, in cazul in care masina se rostogoleste, sansele ca pasagerii care poarta centura de siguranta sa supravietuiasca cresc cu 45% fata de cei care nu o poarta. De asemenea, pasagerii care poarta centura de siguranta au sanse mai mari sa ramana constienti in urma impactului, astfel fiind capabili sa iasa in conditii de siguranta din masina sau sa ceara ajutor.

2. Centura de siguranta protejeaza coloana vertabrala

Avand scopul de a tine pasagerii sau soferii intr-o pozitie cat mai stabila in timpul unui impact, centura de siguranta are rol in protejarea coloanei vertabrale, dar si a maduvei spinarii, astfel reducand riscul de paralizie in urma unor traumatisme vertebro-medulare.

3. Centura de siguranta previne coliziunea cu ceilalti pasageri ai masinii

In cazul unui accident, ocupantii locurilor din spate pot fi proiectati in pasagerii din fata, provocand rani serioase ambelor parti. Asadar, este important ca centura de siguranta sa fie purtata in mod obligatoriu de catre toate persoanele aflate intr-un autoturism.

4. Centura de siguranta functioneaza in concordanta cu airbagul

Sistemul de siguranta al unei masini este creat sa functioneze ca un intreg, nu pe bucati. Sunt multe situatii in care airbagul nu functioneaza daca nu este folosita centura de siguranta, sau situatii in care poate provoca mai mult rau decat bine asupra pasagerilor daca este utilizat independent de centura de siguranta.

5. Purtarea centurii de siguranta este un act de responsabilitate

In primul rand este un act de responsabilitate fata de tine insuti, dar si fata de ceilalti participanti la trafic.

Nu in ultimul rand, tineti cont de faptul ca legislatia prevede ca fiecare pasager sa poarte, obligatoriu, centura de siguranta.

Acestea fiind spuse, paza buna trece primejdia rea, prin urmare, #ScoalaDeSoferiElit impreuna cu instructorii nostri va roaga sa luati in serios acest subiect si sa ii ajutati si pe cei care nu il considera atat de important sa fie atenti si precauti.

La #ScoalaDeSoferiElit ne axam pe siguranta si performanta!