Dupa obtinerea permisului de conducere, este bine sa urmati sfaturile noastre, pentru o perioada, pana cand acestea devin abilitati ale sofatului.
- Gaseste-ti echilibrul emotional pentru a conduce masina.
Desigur ca in scoala de soferi esti ajutat de instructor, o persoana calificata care dispune de asemenea, de inca un set de pedale. Condusul dupa obtinerea permisului poate deveni o provocare pentru o parte din noii soferi. Noi recomandam gasirea propriei retete!
Pentru o parte din soferi este vorba de condusul noaptea cand traficul este la un nivel minim, pentru altii cea mai buna varianta este condusul alaturi de inca o persoana pentru a-i oferi incredere, dar exista si o categorie de soferi pentru care cel mai bun lucru este sa conduca singuri.
- Alege sa iti extinzi cunostiintele.
Fie ca vorbim de nesiguranta la volan sau de diversi factori ce ar putea fi aprofundati, recomandam suplimentarea orelor de condus daca noul sofer simte nevoia. Uneori exista o serie de aspecte ce pot fi corectate sau imbunatatite, de aceea va recomandam chiar unul dintre pachetele noastre dedicate posesorilor de permis de conducere.
- Mentinerea calmului.
Indiferent de situatie, mentinerea calmului este esential, uneori chiar vital! Observam cum in traficul de varf ies la iveala diverse personaje care, din cauza unei personalitati colerice sau efectiv a unui psihic predispus la agresivitate, pot afecta intreaga activitate de condus pentru toti participantii la trafic din jurul lor. Chiar daca poate parea un cliseu, cel mai important lucru este sa iti pastrezi calmul indiferent de situatia in care te afli pentru ca astfel vei gasi cele mai bune solutii.
- Incearca sa conduci constant.
Chiar daca nu detii o masina personala pentru moment, incearca sa exersezi pe cat posibil aceasta activitate. Condusul constant este extraordinar de important pentru a acumula experienta si siguranta in fortele proprii. Suntem de parere ca soferii incepatori vor deveni mai relaxati si vor anticipa mult mai bine situatiile neprevazute din trafic, de indata ce incep sa conduca des.
- Afiseaza-ti semnele de incepator!
O parte din soferi se simt stanjeniti de semnele galbene ce trebuiesc montate, insa pe langa obligativitatea prin lege de a le afisa, acestea au si un rol practic. Ceilalti participanti la trafic pot fi alertati de nivelul de incepator al tau, in cazul in care franezi brusc, acestia isi pot calcula distanta corespunzatoare, pot anticipa anumite miscari si pot evita situatii neprevazute pe care le poti provoca fara voie.
- Nu apasa pedala de acceleratie mai mult decat e nevoie.
Chiar daca te simti sigur pe tine, iar adrenalina este unul dintre motivele pentru care iti doresti sa conduci, consideram ca cel mai benefic pentru tine, cei dragi, dar si restul participantilor la trafic, este sa te temperezi. Reflexele, stilul de condus si experienta se invata in timp, de aceea nu recomandam sa fortati nota si pedala de acceleratie. Incearca sa nu depasesti limita legala de viteza, nici sa iti pierzi cumpatul din cauza dorintei de a conduce rapid. Pe masura ce acumulezi cunostiinte practice conducand mii de kilometri, te poti bucura de intreaga activitate.
- Semnalizeaza! Semnalizeaza! Semnzalizeaza!
Probabil ai auzit pana acum nemultumirile participantilor la trafic cu referire la cei care nu semnalizeaza schimbarea directiei de mers sau a benzii. Ca sofer incepator trebuie sa ai in vedere acest aspect – semnalizarea trebuie sa intre in reflexul conducatorului auto. Acest obicei va deveni o normalitate pe parcurs, insa este foarte important sa respecti regulile de circulatie si sa iti anunti in prealabil miscarea pentru a evita accidente.
- Atentie la motociclisti si biciclisti.
In Romania avem o cultura precara a conduitei in trafic, de aceea recomandam o atentie sporita celorlalti participanti la trafic, in special celor expusi precum biciclisii si motociclistii. Acestia trebuiesc respectati si protejati. Desi uneori anumiti soferi de autovehicule se declara surprinsi de apartitia motociclistilor intre benzi, trebuie sa ai in vedere pozitionarea perfecta a oglinzilor laterale si atentie maxima. Pentru a evita orice tip de accident, instruiti chiar si pasagerii masinii sa se asigure atunci cand deschid portiere.
- Obiceiurile tale inainte de a porni la drum.
Nu incercam sa repetam ceea ce deja a explicat instructorul auto, insa fiecare sofer trebuie sa isi formeze anumite obiceiuri inainte de a se urca la volan. Pe langa verificarile standard (in special daca nu esti singura persoana care conduce autoturismul) ce tin de pozitia oglinzilor, a scaunului si a altor setari, trebuie sa te asiguri ca masina ca performa la cele mai inalte standarde. Incearca sa igienizezi masina inainte de plecare, nu lasa frunzele sa se adune la baza parbrizului sau zapada pe plafon.
- Telefonul mobil!
In anul 2018, pentru prima data in istorie, cele mai multe accidente au fost comise din cauza utilizarii mobilului la volan. Daca pana acum alcoolul era cel mai mare pericol, telefonul mobil a ajuns sa acapareze topul nefast. Daca masina ta permite conectarea prin bluetooth a telefonului, opteaza intotdeauna pentru acest lucru atunci cand vorbesti la telefon. Mesajele scrise trebuie excluse – sofatul este o responsabilitate, atat pentru viata soferului cat si a celorlalti participant la trafic. Nu te grabi, niciun mesaj scris nu este mai important decat viata!